Acasa

Inapoi

Boala Raynaud

În această boală, frigul declanşează crize vasomotorii localizate strict la extremităţile membrelor, în particular la degete. Se manifestă prin vasoconstricţie locală paroxistică, urmată de vasodilataţie paralitică cu stază capilară. Se cunosc două faze: faza sincopală – cu degete palide şi faza de asfixie – cu cianoză locală, dureroasă.


Simptomele pot fi declanşate de frig, stres, sau pot apare ca efecte secundare după administrarea anumitor picături nazale, sau medicamente administrate în unele boli cardiace (beta-blocanţi) şi medicamente împotriva durerii de cap (cefaleei).
Tratamentul acestei boli vizează îmbunătăţirea circulaţiei sanguine în general şi în special la nivelul membrelor.


Este indicat consumul de vitamina E şi de acid gamalinoleic. Aceste două substanţe se regăsesc în EVENING PRIMROSE – capsule de ulei de luminiţa nopţii.

Produsul de bază în tratamentul bolii Raynaud este GINKGO PLUS. Extractul de Ginkgo biloba are efect vasodilatator dovedit, prin aceasta îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi normalizează tensiunea arterială. Se va administra în doze zilnice de 3x1 capsule.
CAPSULELE BANO cu extract de usturoi, păducel şi vâsc are deasemenea acţiune benefică. Doza zilnică este de 3x1 capsule.
Ceaiul de FLORI DE HIBISCUS menţine sănătatea sistemului circulator şi este un antioxidant puternic. Se toarnă apă fierbinte peste 2-3 flori de hibiscus şi se ţine acoperit 20 de minute. Îndulcit după gust se beau zilnic 1-3 porţii de ceai.

Frunzele de GINKGO BILOBA folosite sub formă de infuzie apoasă au următoarele efecte: îmbunătăţesc circulaţia sanguină periferică (înlătură sindromul de mâini şi picioare reci); contribuie la optimizarea funcţiei cerebrale (mai ales capacitatea de memorare); ameliorează simptomele ce apar odată cu îmbătrânirea;

Pentru succesul tratamentului, se va evita fumatul, consumul de cafea şi utilizarea unor picături nazale, cu efect vasoconstrictor. Membrele superioare şi inferioare se vor proteja de frig.